datacenter almere

Nieuw datacenter en ICT-Campus openen deuren in Almere

Naast het bieden van housing moet Datacenter Almere ook een groene ontmoetingsplek voor ICT-ondernemers worden.

Op donderdag 3 oktober aanstaande opent het jongste datacenter van Nederland, Datacenter Almere, zijn deuren. Wethouder Maaike Veeningen van Ruimtelijke & Economische Ontwikkeling, Onderwijs-Arbeidsmarkt van de gemeente Almere zal de openingshandeling verrichten. Datacenter Almere strijkt neer in een pand met geschiedenis. Maar dat staat een moderne manier van werken, inclusief een ‘ICT-Campus’ als broedplaats, niet in de weg.

Datacenter Almere is niet het eerste datacenter dat zich huisvest in het pand aan De Randstad 22, dichtbij het centrum van Almere. Vanaf de bouw in 2001 was het datacenter volledig gewijd aan dienstverlening voor onderwijs en onderzoek. Eerst in handen van SARA, vanaf 2008 onder de vleugels van Vancis, digitaal dienstverlener voor het hoger onderwijs. In 2018 kwam een einde aan de onderwijsrol van het datacenter. Het pand kwam in bezit van Interxion als onderdeel van de aankoop van de datacenters van Vancis in 2016.

Het datacenter in Almere is nu overgenomen door Andrew van der Haar, ondernemer en tevens directeur van Datacenter Groningen. De aankomende tijd wordt een start gemaakt met een grondige modernisering. Maar nu al is het Almeerse datacenter gereed om nieuwe huurders te accommoderen.

Klantgericht werken

“Flexibiliteit en betrouwbaarheid staan bij ons hoog in het vaandel”, aldus Van der Haar. Het nieuwe Datacenter Almere is volledig cloud- en carrier-neutraal. “Dat betekent meer vrijheid voor klanten. Die hebben meestal zelf al goede ervaringen met een bepaalde carrier of willen een eigen netwerk opbouwen met partners.” Een voordeel daarbij is dat het datacenter zich in de metropoolregio Amsterdam bevindt, waardoor het eenvoudig is om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de Amsterdam Internet Exchange en de vele online dienstverleners die in die regio aanwezig zijn. Dankzij de samenwerking met Datacenter Groningen is het ook mogelijk om Twin Datacenter oplossingen te bieden.

Flexibiliteit en keuzevrijheid zijn echter maar één kant van de medaille. Alle voorzieningen die van een modern datacenter mogen worden verwacht zijn aanwezig. Van der Haar: “Klanten moeten kunnen vertrouwen op Datacenter Almere. Daarom zijn onze energietoevoer, dataverbindingen en koelingsinstallaties volledig redundant.” De aandacht voor betrouwbaarheid uit zich ook in uitgekiende voorzorgsmaatregelen tegen calamiteiten en onbevoegden.

ICT Campus

Volgens Van der Haar wil het datacenter een bredere rol spelen dan alleen het bieden van een onderkomen voor de IT-apparatuur van klanten. Net als Datacenter Groningen draait Datacenter Almere op groene stroom en is het nagenoeg CO2-neutraal. Dat bespaart niet alleen energie, maar ook kosten. Een bijzonder aspect van het datacenter is de ICT Campus, waarmee wordt voortgebouwd op het innovatieve verleden van het datacenter. “Een goede relatie met onze klanten vind ik erg belangrijk. Daarom stellen we ruimtes in het datacenter ter beschikking aan onze gebruikers. Voor vergaderingen en bijeenkomsten, als rustige werkplek én als broedplaats voor digitale innovatie.”

Ook wethouder Veeningen ziet de meerwaarde van de ICT Campus en Datacenter Almere: “Innovaties en voorzieningen waar Almeerse bedrijven en start-ups baat bij hebben, zoals de ICT Campus gekoppeld aan deze nieuwe aanwinst voor de stad, zijn natuurlijk van harte welkom.”

Naast vloerruimte bieden, wil Datacenter Almere klanten ook bijstaan als kennispartner. “Ons team heeft veel expertise aan boord, van specifieke IT-vraagstukken tot security en groene energie. Dat delen we graag met onze klanten. Zo halen zij het meeste uit hun IT-infrastructuur.”

Meer weten over de mogelijkheden om uw infrastructuur onder te brengen in Datacenter Almere? Wij adviseren u graag!

Wil je aanwezig zijn bij de opening van Datacenter Almere? Meld je dan nu aan!