pc-muis met kaas op het scherm

Cybercriminaliteit: laat u de kaas niet van het brood eten

Begin jaren 90. De kaasfabriek in Bedum, Noord-Groningen. Terwijl zijn makkers van de nachtploeg huiswaarts gaan om wat slaap in te halen, legt medewerker van het eerste uur Joop K. de laatste kazen in het rek. Joops gedachten gaan naar de dag van morgen, het 25-jarig huwelijksfeest. Dan valt z’n oog op de etiketteermachine …
Even later rolt het perfecte trouwdagcadeau uit de kaasmachine: een gepersonaliseerde kaas. In z’n nopjes fietst Joop naar huis, de kaas onder de snelbinders. De kaasmachine ratelt ondertussen vrolijk door …

Nu even niet …

Juni 2017, een late vrijdagmiddag op de administratie van dezelfde kaasfabriek. Voordat een megadrukke week wordt afgesloten met de traditionele vrijdagmiddagborrel, werkt Dennis nog even snel z’n laatste mails weg. De pop-up voor de noodzakelijke Windows-update klikt hij nogmaals weg. Dat kan wachten tot volgende week.

De mens is de zwakste schakel

De risico’s waar een bedrijf tegenwoordig mee te maken heeft, zijn in essentie niet anders dan vroeger. Schades ontstaan, al dan niet bewust, vaak door menselijk handelen. Of juist niet handelen. En door het internet zijn de gevolgen van een beslissing, in een split-second genomen, vaak vele malen groter dan vroeger. De zwakke plek in het computernetwerk, die bewuste vrijdagmiddag, was door cybercriminelen zo gevonden. De schade die de kaasfabriek leed door de binnengedrongen ransomware loopt in de tienduizenden euro’s.
Maar daar hebben we toch antivirussoftware voor? Ja. Gelukkig wel. En niet alleen dat. Er zijn tegenwoordig volop mogelijkheden om uw bedrijf te beschermen tegen cybercriminaliteit. En ook hier geldt weer: de effectiviteit is afhankelijk van menselijk handelen. De malware is vaak slechts een muisklik verwijderd … Neemt u het risico?

Atlantis Data presenteert F-Secure

Beveiliging is voor een modern bedrijf van levensbelang. Daarom slaan wij de handen ineen met dé professional op het gebeid van digitale veiligheid: F-Secure. Samen met F-Secure zorgen we dat alles omtrent de beveiliging van uw digitale apparaten up-to-date is. We kunnen dit op afstand monitoren. Zo heeft u uw handen vrij voor de zaken waar ú goed in bent! Wilt u wel zelf de controle houden en weten wie er wel of niet de laatste updates heeft geïnstalleerd? Ook dat kan, dankzij het gebruiksvriendelijke beheerportaal in de cloud.

In de wolken met uw beveiliging bij F-Secure

Digitale beveiliging door F-Secure betekent:

  • beveiliging voor computers, mobiele apparaten en servers;
  • we brengen voortdurend de risico’s in kaart;
  • actuele bedreigingen verhelpen we direct;
  • we voorkomen het ontstaan van nieuwe bedreigingen;
  • we geven u persoonlijk advies om uw organisatie veilig te houden;
  • alles is op afstand te monitoren.

Kortom: wij geven u de zekerheid dat uw bedrijf veilig is. En dat geeft rust.

Of je kaas lust …

‘Bedankt voor de heerlijke kaas – het maakte ons 50-jarig huwelijk onvergetelijk.’ Glimlachend leest Dennis de mail van Joop. Hij had er wel bij willen zijn, 25 jaar geleden, toen bleek dat er niet één, maar wel honderd Joop&Alieda-25-jaar-je-bent-m’n-liefste-kazen uit de machine waren gerold. De onverkoopbare kazen leken een flinke strop voor de kaasfabriek, maar de inventieve Joop had de schade weten te beperken door de kazen aan de feestgangers te koop aan te bieden.
Na de laatste mail vertrekt Dennis met een gerust hart naar de vrijdagmiddagborrel: ‘Alle beveiligingsupdates zijn geïnstalleerd. We wensen u een goed weekend. F-Secure.’